Kryptiske krydsord på dansk

Den danske (og svenske) tradition for kryds-og-tværser, som under navnet Schwedenrätsel også er svært populær i Tyskland, anbringer spørgsmålet midt i løsningsgitteret. A pladsgrunde bliver spørgsmålet derfor ofte meget kort, typisk et synonym.

Men jeg har længe været optaget af kryptiske krydsord, hvor spørgsmålet placeres uden for gitteret og er stillet bevidst misvisende. Mest tid har jeg nok brugt på Um die Ecke gedacht i den tyske ugeavis Die Zeit, ikke mindst for at holde mit skrantende tysk ved lige. På det seneste har jeg prøvet kræfter med britiske cryptics.

Undervejs har jeg prøvet at konstruere lignende opgaver på dansk. Dansk er et vanskeligt sprog at lave krydsord på. Der er for mange vokaler og for få ord, ikke mindst i forhold til engelsk. Men med lidt god vilje kan det lade sig gøre. God fornøjelse.

I de tyske tradition

Disse krydsord opfører sig som dem, man finder i Die Zeit. Der er ingen sorte felter, hvert spørgsmål er bevidst misvisende, et citat eller prøver på en eller anden måde at være morsom. Nogle af dem er over 10 år gamle.

no1

no6

no9

no10

I den britiske tradition

Britiske krydsord kan man læse om på Cryptic crossword-artiklen på Wikipedia (på engelsk). Det tager et par øjeblikke at vænne sig til den ejendommelige syntaks, men derefter er det hylende morsomt.
Nummer 13 er den letteste.
no11

no12

no13

no15

no16

no19

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s